Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και οφειλών 2016

Με την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Αριθμ. 4204/136049/12.12.2016, γίνεται από τους αγρότες ανάκτηση αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και οφειλών Οικονομικού Έτους 2016, μέσω συμψηφισμού, στο πλαίσιο των καθεστώτων στήριξης που εφαρμόζεται το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου.


Όπως αναφέρεται στην απόφαση:

Το γεγονός ότι από την εφαρμογή της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1 Σκοπός

Με την παρούσα καθορίζεται η ανάκτηση των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και οφειλών από διοικητικές κυρώσεις, μέσω συμψηφισμού σε βεβαιωμένες και εκκαθαρισμένες πληρωμές, και αφορούν ενισχύσεις που καταβλήθηκαν από πόρους του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την τομεακή γεωργική νομοθεσία.

Άρθρο 2 Πεδίο Εφαρμογής

Οι διαδικασίες ανάκτησης των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και οφειλών από διοικητικές κυρώσεις εφαρμόζονται κατόπιν της διαπίστωσης ότι συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σε συνέχεια ελέγχων που διενεργούνται όπως προβλέπεται την τομεακή γεωργική νομοθεσία.

Άρθρο 3 Ανάκτηση αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών και διοικητικών κυρώσεων

1. Για τις περιπτώσεις που κατά τη λήξη του Οικονομικού Έτους 2016, για το έτος αιτήσεων 2015, διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση δικαιούχων με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις δεσμεύσεις ή άλλες υποχρεώσεις που αφορούν τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης ή της στήριξης που προβλέπονται στην τομεακή γεωργική νομοθεσία, τα ποσά των αντίστοιχων ενισχύσεων ανακαλούνται εν όλω ή εν μέρει κατά περίπτωση.
2. Η ανάκτηση των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και οφειλών από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν στο κλείσιμο του οικονομικού έτους 2016 και αφορούν στις ενιαίες αιτήσεις ενίσχυσης του ημερολογιακού έτους 2015 πραγματοποιείται μέσω συμψηφισμού των οφειλών με βεβαιωμένες και εκκαθαρισμένες πληρωμές που καταβάλει ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στους σχετικούς δικαιούχους.
3. Οι αναλυτικές καταστάσεις των γεωργών με τα ακριβή ποσά των βεβαιωμένων και εκκαθαρισμένων απαιτήσεων που αφορούν στα προς ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και οφειλών από διοικητικές κυρώσεις πιστοποιούνται από τους αρμόδιους αντιπροέδρους του.
4. Οι ανωτέρω καταστάσεις αναρτώνται στις Περιφερειακές Δ/νσεις προς ενημέρωση των γεωργών.
5. Οι οφειλέτες δύνανται να διατυπώσουν μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών, από την ανάρτηση των καταστάσεων, τις έγγραφες παρατηρήσεις τους και να προσκομίσουν συμπληρωματικά στοιχεία.

Άρθρο 4 Κατώτατο όριο επί της ανάκτησης οφειλών

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 54 του Καν(ΕΕ) 1306/2013, δεν συνεχίζεται η διαδικασία ανάκτησης αν το ποσό που πρέπει να ανακτηθεί από τον δικαιούχο στο πλαίσιο συγκεκριμένης πληρωμής για ένα καθεστώς ενίσχυσης, χωρίς τους τόκους, δεν υπερβαίνει τα 100 EUR.
2. Οι διατάξεις της παρ. 1 δεν εφαρμόζονται στα προς ανάκτηση ποσά που αφορούν οφειλές από διοικητικές κυρώσεις και επιβάλλονται σε δικαιούχους.

Άρθρο 5 Παραγραφή οφειλών

Τα αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντα ποσά και οφειλές από διοικητικές κυρώσεις δεν ανακτώνται και διαγράφονται, εάν η πληρωμή οφείλεται σε σφάλμα της αρμόδιας ή άλλης αρχής, το οποίο δεν ήταν εύλογα δυνατόν να εντοπιστεί από τον δικαιούχο. Ειδικότερα, δεδομένου της πολυπλοκότητας του υπολογισμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το πρώτο έτος χορήγησης (2015) δεν ανακτώνται και διαγράφονται τα αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντα ποσά που αφορούν σε αχρεωστήτως χορηγηθέντα προσωρινά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, όπως αυτά καθορίζονται από το αρμόδιο Τμήμα Διαχείρισης Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...