Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ


Ακούγεται παράδοξο αλλά είναι μια εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα, μια μουσουλμάνα να αναλάβει την πρωθυπουργία στην Ρουμανία, μια χώρα όπου το 81% του πληθυσμού είναι ορθόδοξοι.

Οι Σοσιαλδημοκράτες που κέρδισαν με ποσοστό 45,6% των ψήφων τις πρόσφατες εκλογές, πρότειναν για πρωθυπουργό την 54χρονη μουσουλμάνα πολιτικό Σεβίλ Σαιντέχ απ’ τη μειονότητα των Τατάρων της χώρας, η οποία είχε διατελέσει υφυπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κανονικά ο πρόεδρος της χώρας θα έπρεπε να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του κόμματος που νίκησε. Ομως ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Λιβίου Ντραγκνέα, είχε καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή τον περασμένο Απρίλιο για καλπονοθεία. Ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να διορίσει πρωθυπουργό κάποιον που έχει καταδικαστεί.

Η Σεβίλ Σαϊντέχ, έμπιστη του Ντραγκνέα, φαίνεται πως ήταν η καλυτερη δυνατή λύση

Ετσι η μουσουλμάνα Σεβίλ Σαϊντέχ, έμπιστη του Ντραγκνέα, φαίνεται πως ήταν η καλυτερη δυνατή λύση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. «Καταλήξαμε σε μία λύση που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτή ώστε να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση και να έχουμε ψηφίσει προϋπολογισμό μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου» είπε ο Ντραγκνέα, παρουσιάζοντας την επλογή της Σαϊντέχ.

Αν η επιλογή της Σαϊντέχ προχωρήσει, είπε, «εκείνη θα είναι πρωθυπουργός αλλά την πολιτική ευθύνη θα την έχω πρωτίστως εγώ» ξεκαθάρισε ο Ντραγκνέα.

Τις τελικές αποφάσεις του θα τις πάρει ο πρόεδρος Γιοχάνις μετά τα Χριστούγεννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...