Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Η σημασία ενός χάρτη

Πρόσφατα στον ιστότοπο του «Mauldin Economics”, απ’ τα σημαντικά κέντρα γεωπολιτικής και μελέτης διεθνών σχέσεων δημοσιεύθηκαν 4 ιδιαίτερου χρακτήρα χάρτες που είχαν επεξεργαστεί οι TJ Leusing dhe Jay Dowd για λογαριασμό των “Geopolitacal Futures”των George Friedman dhe Jacob I. Shapiro. Μέσα από αυτούς τους χάρτες οι δύο αναλυτές στρατηγικής και διεθνών ισσοροπιών που προαναφέρονται (Friedman είναι ιδρυτής και διευθυντής της μεγαλύτερης διεθνώς ιδιωτικής εταιρίας πληροφοριών “Stratfor” με έδρα το Τέξας των ΗΠΑ), προσπαθούν να εξετάσουν προκλήσεις που αφορούν το 2017 σε διεθνή κλίμακα και επίπεδο.


Ο τέταρτος κατά σειρά χάρτης στον οποίο και θέλουμε λόγω ειδικού ενδιαφέροντος να αναφερθούμε σχετίζεται με τη γραφική απεικόνιση από πλευράς τους των ενδεχόμενων συνεπειών απ’ το Brexit στη Γηραιά Ήπειρο. Και εδώ έχει σημασία όχι ότι παίζουμε τόσο ψυλά ως γεωγραφική και ιστορική ένοια της Βορείου Ηπείρου αλλά ότι το θέμα βρίσκει θέση στη διεθνή ανάλυση σε ότι αφορά το χάρτη με το γενικότερο τίτλο “areas with nationalist tendencies”.

Οι αναλυτές Φρίντμαν και Σαπιρό προβλέπουν ότι η μη καλή διάρθρωση της ΕΕ θα επιφέρει κραδασμούς συνοχής ως συνέπεια της εξόδου της Βρετανία απ’ την Ένωση και εκεί θα εκδηλωθούν διεθνοτικές εντάσεις στις οποίες καλείται η Ευρώπη να απαντήσει για να περιορίσει το ενδεχόμενο μονομερών πράξεων των κρατών – εθνών που θα ενίσχυαν παραπέρα τις διαλυτικές τάσεις.

Επισημαίνουν δε οι προαναφερόμενοι συντάκτες και αναλυτές των χαρτών ότι στις περιοχές που έχουν επισημάνει δεν έχει σημασία το ποσοστό των πληθυσμών που εκδηλώνουν τάση αυτονόμησης αλλά η ύπαρξη του ενδεχόμενου.

Σε ότι μας αφορά τώρα και χωρίς να προσδίδουμε καθόλου σημασία σε ενεδεχόμενο εξελίξεων της φύσης που Φρίντμαν και Σαπιρό «προφητεύουν» εμείς θέλουμε να εστιάσουμε άλλη μια φορά στη διεθνή καταγραφή του ζητήματος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Έχει σπουδαία σημασία η γεωγραφική διάσταση στο χάρτη που μας προτείνουν TJ Leasing καιJay Dowd. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν είναι τυχαίοι και ούτε επιρρεάζονται εύκολα. Έχουν πάντοτε τη δική τους επαγγελματική ματιά και κρίση στα γεγονότα και στην πραγματικότητα.

Μια προσεκτική παρατήρηση λοιπόν του χάρτη φέρνει στο φως την στρατηγικής σημασία γεωγραφία των ελληνικών πλυθησμών στη Β/Η. Από τις ακτές της Οχρίδας και μέχρι τα Ακροκεραύνια Όροι δίπλα στη γραμμή του Αωού τοποθετεί ο χάρτης την περιοχή όπου υφίσταται και δραστηριοποιείται η ΕΕΜ!

Και από μόνο το γεγονός ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εδώ γηγενής ΕΕΜ δύναται αποδείξει το δίκαιο του αγώνα της και τη δυνατότητα δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών στη διεκδίκηση δικαιωμάτων. Όταν κέντρα τέτοια προειδοποιούν ότι στην περιοχή υφίστανται πιθανότητες και συνθήκες ενίσχυσης αυτονομισιτκών τάσεων οι ενδεικνυόμενοι δρόμοι χειρισμού είναι δύο: διεύρυνση του πλαισίου δικαιωμάτων και ελευθεριών για κατευνασμό ή βίαιη καταστολή που προφανώς θα επιφέρει δυσανάλογες επιπλοκές και επιβαρύνσεις στην ισσοροπία της περιοχής.

Είναι μια ανάλυση που πέραν απ’τη κρίση για την υποκειμενικότητα των σκοπιμοτήτων που εξυπηρετεί αξίζει να διαβαστεί… deropoli.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...