Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ: Παρόν το φάντασμα της αντιευρωπαικής ακροδεξιάς – Στις 22.00 τα πρώτα αποτελέσματα

Η αναμέτρηση στην Ολλανδία ανοίγει τον «χορό» των κρίσιμων εκλογικών διαδικασιών στην Ευρώπη, οι οποίες θα διαμορφώσουν το νέο τοπίο για την Ε.Ε. με την απειλή των ακροδεξιών κομμάτων να είναι παρούσα. Με αγωνία περιμένουν και οι αγορές το αποτέλεσμα, καθώς, όπως εκτιμούν, θα προδιαγράψει και τις εξελίξεις στηυν επόμενη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, όπου η ακροδεξιά της Μαρί Λεπέν “απειλεί” το ευρωπαικό οικοδόμημα και το ευρώ.


Οι 12,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες από τις 08:30 ώρα Ελλάδας. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 22:00 ώρα Ελλάδας. Τα πρώτα exit polls αναμένονται με το πού κλείσουν οι κάλπες. Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα από τις μικρότερες κοινότητες της χώρας θα είναι διαθέσιμα περίπου 40 λεπτά μετά.


Ο Βίλντερς ψήφισε πρωί πρωί σε σχολείο στα περίχωρα της Χάγης, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων. «Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, το τζίνι δεν θα επιστρέψει στο μπουκάλι και αυτή η πατριωτική επανάσταση ήρθε για να μείνει», τόνισε.

«Πιστεύω ότι τα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν ότι οι κανονικοί άνθρωποι θέλουν να είναι και πάλι κυρίαρχοι στη χώρα τους».

Στην άλλη πλευρά της Χάγης, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε μονομαχία με τον Wielders. αντάλλαξε στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε μερικές κουβέντες με μαθητές που φώναζαν το όνομά του διαβεβαιώνοντάς τον ότι «μια μέρα θα τον ψηφίσουν».

«Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Ολλανδία. Είναι η ευκαιρία για μία δημοκρατία σαν τη δική μας να θέσει τέλος στο ντόμινο του κακού λαϊκισμού».

Οι πρώτες προβλέψεις των exit polls θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος). Στις τελευταίες εκλογές, η συμμετοχή ανήλθε στο 74,3%. Περί τις 10.30 (τοπική ώρα) η συμμετοχή βρισκόταν στο 15%, έναντι 13% την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, σύμφωνα με το Ipsos.

Την ώρα που η προσφυγική κρίση και η άνοδος της ακροδεξιάς κυριαρχούν, η προεκλογική εκστρατεία στην Ολλανδία σημαδεύτηκε από την κρίση με την Τουρκία, η οποία κλίμακώθηκε μετά την απαγόρευση στους υπουργούς της Τουρκίας να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις υπέρ του Ερντογάν στο Ρότερνταμ.

Σε δημοσκόπηση της Ipsos για τις ολλανδικές εκλογές το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε κερδίζει την πρωτιά με 29 έδρες στο κοινοβούλιο, από το ακροδεξιό κόμμα “της Ελευθερίας” του Βίλντερς που παίρνει 20 έδρες.


Αυτά βέβαια, μένει να τα δείξει και η κάλπη, καθώς το μεταναστευτικό αναδείχθηκε σε κυρίαρχο θέμα στην προεκλογική περίοδο και αποτελεί…προνομιακό πεδίο για την ακροδεξιά.

Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ιστοσελίδας Peilingwijzer, που συνδυάζει τα αποτελέσματα έξι διαφορετικών ερευνών της κοινής γνώμης, το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το Φιλελεύθερο Λαϊκό και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD), έρχεται στη πρώτη θέση με 16% της πρόθεσης ψήφου και καταλαμβάνει 23 έως 27 έδρες στο 150μελές κοινοβούλιο. Σήμερα διαθέτει 40 έδρες.

Ωστόσο ο Ολλανδός πρωθυπουργός βγαίνει ενισχυμένος από την αποφασιστική στάση που τήρησε στην διπλωματική κρίση με την Τουρκία. Ο Γκεερτ Βίλντερς είδε τις τελευταίες εβδομάδες το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) να υποχωρεί στο 13% της πρόθεσης ψήφου και να καταλαμβάνει 19 έως 23 έδρες.

Goldman Sachs: Πιθανότερο σενάριο μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης που θα αποτελείται από τα παραδοσιακά κόμματα τα οποία τάσσονται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το πιθανότερο σενάριο για την έκβαση των εκλογών στην Ολλανδία, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος διαπραγματεύσεων μεταξύ πέντε – έξι κομμάτων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Αν και μια τέτοια εξέλιξη θα είναι θετική για τις αγορές, η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό και να είναι λιγότερο σταθερή έναντι των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Ολλανδία.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το κόμμα του Βίλντερς είναι το μοναδικό που υποστηρίζει την έξοδο της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ισχυρή οικονομία της Ολλανδίας, ευνοεί την επανεκλογή του Μαρκ Ρούτε , επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Οι πιθανότητες να παραμείνει πρωθυπουργός ο Ρούτε διαμορφώνονται στο 65-70%. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν πιθανότητες 30% να δούμε πρωθυπουργό των Βίλντερς, καθώς τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης ποικίλουν.

Euronews: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ολλανδικές εκλογές

Θέλει να σταματήσει τη μουσουλμανική μετανάστευση, να κλείσει όλα τα τζαμιά και να απαγορεύσει το Κοράνι το οποίο συγκρίνει με τον έργο «ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ.

Οι πολιτικές του Γκέερτ Βίλντερς μπορεί να φαίνονται ακραίες, αλλά τον φέρνουν στις πρώτες θέσεις εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία που θα γίνουν την Τετάρτη, 15 Μαρτίου.

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας υπό την ηγεσία του 53χρονου Γκέερτ Βίλντερς, εξακολουθεί να έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις παρά την καταδίκη του τον περασμένο Δεκέμβριο για υποκίνηση διακρίσεων εις βάρος των Μαροκινών των Κάτω Χωρών.

Εδώ θα αναλύσουμε γιατί οι Ολλανδικές εκλογές είναι σημαντικές και θα εξετάσουμε την επίδραση του Βίλντερς και το ενδεχόμενο τεθεί στο τιμόνι της χώρας.
Γιατί αυτές οι εκλογές είναι τόσο σημαντικές;

Η προοπτική του ακροδεξιού Βίλντερς να κερδίσει τις εκλογές στην Ολλανδία θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω ανησυχία στις Βρυξέλλες, που ήδη αγωνίζεται να περιορίσει τις συνέπειες από το Brexit, το μεγαλύτερο σοκ στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ενας ενδεχόμενος θρίαμβος του Βίλντερς θα συνεχίσει, μετά το Brexit και τη νίκη του Τραμπ,το «σερί» των λεγόμενων δυνάμεων κατά του κατεστημένου προκαλώντας τριγμούς στο σκηνικό
και δίνοντας σημαντική ώθηση στα ακροδεξιά κόμματα που προσπαθούν να προκαλέσουν παρόμοιες ανατροπές στη Γαλλία και τη Γερμανία αργότερα αυτή τη χρονιά .
Ποιοί είναι οι υποψήφιοι και διεκδικητές της εξουσίας;

Μία από τις σταθερές σχετικά με την ολλανδική πολιτική είναι το “πόσο κατακερματισμένη είναι”:
http://blogs.lse.ac.uk/europpblog/2016/10/11/2017-dutch-elections-rutte-and-wilders-draw-their-battle-lines/. Το αναλογικό σύστημα εκπροσώπησης που έχει τείνει να βοηθά τα μικρότερα κόμματα.

Η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού αποτελείται από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) και το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα (PvdA).

Το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς, το οποίο ηγείτο των δημοσκοπήσεων, από την πρώτη Μαρτίου βρέθηκε στη δεύτερη θεση, δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA), αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το φιλοευρωπαϊκό κόμμα D66,που μπορεί να συγκριθεί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οικολόγοι GroenLinks (GL) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP).

Υποψήφια είναι και κόμματα όπως το Denk, το οποίο κάνει εκστρατεία για τους μετανάστες και τους απογόνους τους και το 50συν, ένα κόμμα που εκπροσωπεί τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Ποιο είναι το εκλογικό σύστημα στην Ολλανδία;

Βασίζεται στην αναλογική εκπροσώπηση. Ένα κόμμα που παίρνει το 9% σε εθνικό επίπεδο, παίρνει 9% των εδρών στο ολλανδικό κοινοβούλιο, Tweede Kamer. Δεν υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες.Η ολλανδική ψήφος είναι σε μια ενιαίο, εθνική εκλογική περιφέρεια.

Το ολλανδικό κοινοβούλιο έχει 150 έδρες.Απαιτούνται 76 έδρες για την πλειοψηφία και για έναν βιώσιμο συνασπισμό στην κυβέρνηση.
Θα είναι ο Βίλντερς ο επόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας;

Πολλοί ειδικοί, here και αναλυτές αν και αναγνωρίζουν το σοκ του Brexit και της νίκης του Tραμπ, δεν το πιστεύουν. Το ίδιο το σύστημα που επιτρέπει σε κόμματα όπως του Βίλντερς να έχουν φωνή παρέχει επίσης ένα μηχανισμό εναντίον του κοινοβουλίου που κυριαρχείται από ένα κόμμα.

«Νομίζω ότι ένας τίτλος που υποδηλώνει ότι ο Βίλντερς είναι έτοιμος να πάρει το τιμόνι της Ολλανδίας είναι παραπλανητικός, αυτή δεν είναι σίγουρα η περίπτωση», λέει ο Gijs de Vries, πρώην Ολλανδός πολιτικός, που τώρα εργάζεται στο London School of Economics.«Σε αριθμούς
όσο μπορούμε να εμπιστευόμαστε τις δημοσκοπήσεις,το κόμμα του δεν θα πάρει
πάνω από το 20% των ψήφων.

Δεύτερον θα έχει μεγάλη δυσκολία να ενταχθεί σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό. Τα άλλα κόμματα έχουν μέχρι στιγμής ισχυριστεί ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε έναν συνασπισμό που περιλαμβάνει τον Βίλντερς».

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος VDD, λέει ότι δεν μπορεί να φανταστεί το κόμμα του να είναι σε ένα συνασπισμό με τον Βίλντερς.

Αλλά, προσθέτει ο De Vries, ο Ρούτε έχει αλλάξει σκέψη σε ορισμένα βασικά ζητήματα , για παράδειγμα, την αποστολή της βοήθειας της ΕΕ προς την Ελλάδα και το σεβασμό του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την ΕΕ στην Ουκρανία.

«Ο Βίλντερς είναι πολύ απίθανο να είναι στην κυβέρνηση, εκτός και αν όλοι οι άλλοι μηδενισθούν », τονίζει στο euronews ο ειδικός στον ευρωσκεπτικισμό Simon Usherwood, από το Πανεπιστήμιο του Surrey. «Υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση ;ότι θέλουν να τον αποκλείσουν, ακόμη και αν αυτό σημαίνει τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού και πολλούς συμβιβασμούς στην άσκηση πολιτικής. Στο Βίλντερς ταιριάζει περισσότερο να είναι εκτός πλαισίου, επικρίνοντας.
Πώς επηρεάζει ο Βίλντερς την προεκλογική εκστρατεία;

Οι ομιλίες του Βίλντερς αντιγράφονται από τους αντιπάλους του, δηλώνει ο De Vries στο euronews. Ο κ.Ρούτε έγραψε μια ανοικτή επιστολή σε μια μεγάλη ολλανδική εφημερίδα, η οποία, άφηνε να εννοηθεί πως «εάν οι ξένοι δεν συμπεριφέρονται με τον τρόπο,που εμείς οι Ολλανδοί θέλουμε, καλύτερα να τα μαζεύουν και να φεύγουν ».

Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών δήλωσε θα ήταν ευτυχής να σκίσει τη Συνθήκη της ΕΕ με την Ουκρανία [την οποία η Ολλανδία απέρριψε με δημοψήφισμα] υποθάλποντας το αντι- ΕΕ συναίσθημα σε τμήμα του πληθυσμού.
«Οι αντίπαλοι του Βίλντερς κοντράρονται μαζί του υιοθετώντας κάποιες από τις ιδέες του χωρίς τον εξτρεμισμό που ο ίδιος προβάλλει.»
Ποιος είναι ο ρόλος των Μουσουλμάνων και της μετανάστευσης;

«Η συζήτηση γύρω από το ρόλο του Ισλάμ στην Ολλανδική κοινωνία ήταν ηλεκτρισμένη από δύο δολοφονίες νωρίτερα αυτόν τον αιώνα», δήλωσε ο De Vries.

Ο κινηματογραφιστής Theo van Gogh, που έκανε μια ταινία επικρίνοντας το Ισλάμ, δολοφονήθηκε από ισλαμιστή το 2004. Προηγήθηκε η δολοφονία του λαϊκιστή Pim Fortuyn το Μάιο του 2002 από έναν ακτιβιστή.

«Σε τοπικό επίπεδο, οι περισσότεροι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά με τους γείτονές τους», δήλωσε ο De Vries. «Μουσουλμάνους, Χριστιανούς, άθεους ή βουδιστές.

«Ωστόσο νομίζω ότι υπάρχει ανησυχία από ανθρώπους που αισθάνονται ότι οι γειτονιές τους δεν είναι πλέον το περιβάλλον που ήξεραν από παιδιά.

“Αυτό είναι ένα συναίσθημα που έχουν πολλοί άνθρωποι, είναι γνήσιο και θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί, οι οποίοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ξενοφοβίας. Είναι προφανές ότι ο κ.Βίλντερς είναι ένας από αυτούς. Αν πάτε σε εκλογές λέγοντας ότι θα κλείσετε όλα τα ισλαμικά σχολεία, ακόμα κι αν θέλετε οι Χριστιανοί να είναι ελεύθεροι να έχουν τα σχολεία τους, σαφώς θα προσπαθήσετε να εκμεταλλευτείτε ένα χάσμα. Εχει υποστήριξη, αλλά πολλοί άνθρωποι
θεωρούν ότι το παρατράβηξε».

Οι Ολλανδοί μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου το 5% του πληθυσμού της χώρας. Περισσότεροι από ένας στους τρεις ερωτηθέντες από την Ολλανδία, δήλωσε ότι έχουν άσχημη άποψη για τους μουσουλμάνους σε μια “έρευνα του Pew Research.

Όσον αφορά την εισροή των προσφύγων στην ΕΕ, η Ολλανδία έλαβε περίπου 33.000 αιτήματα ασύλου κατά το έτος μέχρι τον Σεπτέμβριο 2016, σύμφωνα με την Eurostat.
Ποια άλλα ζητήματα απασχολούν τους Ολλανδούς ψηφοφόρους;

Η οικονομία είναι ένα θέμα, ακόμη και αν ορισμένοι από τους δείκτες της χώρας είναι θετικοί. Η ανεργία, για παράδειγμα, ήταν 5,4% το Δεκέμβριο του 2016. Αλλά, υπάρχουν ανησυχίες, ιδίως μεταξύ των νέων, ότι πολλές θέσεις εργασίας είναι επισφαλείς, καθώς είναι προσωρινές ή αφορούν σε συμβάσεις με μηδενικό χρόνο απασχόλησης.

Η υγεία είναι επίσης σημαντική για τους ψηφοφόρους, ακόμη και αν οι Κάτω Χώρες βρίσκονται στην κορυφή του Δείκτη Euro Health Consumer.

Ο De Vries δήλωσε ότι η ανησυχία που έχουν οι άνθρωποι είναι ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Είναι η κλασική ιδεολογική συζήτηση ανάμεσα στην αριστερά, που θέλει να αυξήσει τις επενδύσεις, και τη δεξιά η οποία λέει ότι το σύστημα υγείας είναι υπερβολικά δαπανηρό.  bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...