Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ, ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΔΕΜΕΝΑ…

Στις 21 Μαρτίου 2014, ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφει και χαρακτηρίζει ως εξής τα πλεονάσματα που παρουσίαζε τότε η κυβέρνηση Σαμαρά: «Το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Σε αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής. Πρόκειται για πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας, ακόμα και αίματος. Πρόκειται για πλεόνασμα θράσους και απάτης».


Τρία χρόνια αργότερα, ο καταλληλότερος εφαρμοστής όλων των μνημονίων, των οποίων πρόσφατα ανέλαβε την πατρότητα (βλ. συνέντευξη στην Wall Street Journal), πανηγυρίζει για τα δικά του αιματοβαμμένα 7 δισεκατομμύρια «πλεονάσματος», που ανοίγουν τον δρόμο για το κλείσιμο της δεύτερης λεγόμενης αξιολόγησης.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το θράσος και την απάτη, τον κυνισμό και την σκληρότητα τής συγκεκριμένης εξουσιαστικής εκδοχής, που εκφράζει το καθεστώς Τσίπρα.

Ο ίδιος και το κομμουνιστικό συνάφι που τον περιβάλλει, οι Δραγασάκηδες, οι Φλαμπουράρηδες και οι Παπαδημούληδες και από κοντά οι πρώην πασόκοι με την απαραίτητη συνδρομή της λαϊκής δεξιάς του Καμμένου, υπό την προεδρία του καραμανλικού Προκόπη Παυλόπουλου, μοιάζουν αχαλίνωτοι, αλαζόνες χωρίς προηγούμενο, έτοιμοι να ξεπεράσουν πραγματικά κάθε φαντασία στον τρόπο με τον οποίο δηλώνουν την δουλικότητά τους στα μεγάλα αφεντικά της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ΗΠΑ.

Θα ρωτήσει κάποιος, έχει τόση σημασία ο βαθμός της δουλικότητας, αφού και οι προηγούμενοι δεν διέφεραν ως προς την ουσία του πράγματος;

Από μόνη της, πράγματι, η «λίγο» ή «πολύ» περισσότερη επίδειξη δουλικότητας δεν μπορεί να κάνει την διαφορά. Ο βαθμός της, όμως, αποκτά διαφορετική σημασία όταν βρίσκεται σε συνάρτηση με τον συγκεκριμένο χρόνο, τις συνθήκες και τις διαφορετικές ανάγκες, που επιτάσσει μια ραγδαία μεταβαλλόμενη συνθήκη κυριαρχίας.

Θα φέρουμε ένα παράδειγμα για να γίνουμε περισσότερο κατανοητοί.

Το καθεστώς Τσίπρα, όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο του «κλεισίματος» της δεύτερης αξιολόγησης, παρά τις κατηγορηματικά αντίθετες διαβεβαιώσεις του είναι έτοιμο να προνομοθετήσει μέτρα, (ο λεγόμενος κόφτης) τα οποία θα υποχρεώνουν όχι την επόμενη, αλλά τις επόμενες κυβερνήσεις να «σφάξουν» και άλλο, λόγου χάρη, τις συντάξεις.

Η προνομοθέτηση δεν αντιβαίνει, απλά, στο πνεύμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως την γνωρίζουμε, αλλά ουσιαστικά την ανατρέπει στην κυριολεξία.

Μ’ άλλα λόγια, χωρίς ουδεμία υπερβολή, το καθεστώς Τσίπρα μπορεί να χαρακτηρισθεί δικτατορικό, αφού καταργεί με ξεκάθαρο τρόπο το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και μάλιστα με την ουσιαστική ανοχή των υπολοίπων κομμάτων, καθώς αν είχαν στην ουσία την παραμικρή πραγματική αντίρρηση θα έπρεπε να αποχωρήσουν άμεσα από την βουλή καταγγέλλοντας το «αδιανόητο» για τα κοινοβουλευτικά πράγματα.

Φυσικά τίποτα τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί όλοι οι υπόλοιποι μηδενός εξαιρουμένου είναι συνυπεύθυνοι και έχουν στην πράξη απόλυτα συμφωνήσει.

Η απόλυτη δουλικότητα, βέβαια, του καθεστώτος Τσίπρα έχει κατοχυρωθεί για τα Μεγάλα Αφεντικά ήδη από την 12η Ιουλίου 2015, όταν υπέγραψε τόσο την ρήτρα αναγνώρισης του συνολικού λεγόμενου δημόσιου χρέους και δεσμεύτηκε για την ολοσχερή αποπληρωμή του, την ρήτρα παραίτησης από το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και τέλος τη ρήτρα υποθήκευσης και ρευστοποίησης της «δημόσιας» περιουσίας μέσω του Υπερ-Ταμείου.

Έτσι ακόμη και η τυχόν αποχώρηση από την ζώνη του ευρώ που θα σημαίνει επιστροφή στην δραχμή ή η χρήση παράλληλου νομίσματος, θα διατηρούν σε κάθε περίπτωση ακέραια την υποχρέωση εξόφλησης του αναγνωρισμένου χρέους.

Η θητεία, λοιπόν, του καθεστώτος Τσίπρα παρατείνεται γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να κλειδώσει όλο το σχέδιο που ξεκίνησε επί των ημερών του Γιώργου Παπανδρέου, που συνέχισε η κυβέρνηση Παπαδήμου, και μπόρεσε να προχωρήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά μέχρις ενός σημείου.

Η τόλμη του καθεστώτος Τσίπρα είναι, πράγματι, αξιομνημόνευτη, αφού ποιος θα μπορούσε να φαντασθεί ότι εκεί που θα σταματούσαν οι υπόλοιποι, βέβαιοι ότι αν τολμούσαν να προχωρήσουν θα έφευγαν κακήν κακώς με ελικόπτερο αλά Αργεντινή, το καθεστώς αυτό θα προχωρούσε ακάθεκτο λες και πηγαίνει σε σχολική εκδρομή.

Η καταλληλότητά του αποδείχθηκε τόσο στο προσφυγικό ζήτημα, όσο και στην πλήρη αφομοίωση των κοινωνικών δυνατοτήτων για κινητοποιήσεις και μάλιστα σ’ έναν κοινωνικό χώρο με ιδιαίτερη παράδοση στους ανεξέλεγκτους και βίαιους κοινωνικούς αγώνες.

Οι ομοιότητες με την περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας, η οποία επιβλήθηκε πριν 50 χρόνια, είναι πράγματι σημαντικές με δεδομένες φυσικά τις διαφοροποιήσεις.

Σ’ αυτήν ακριβώς για την ώρα ελεγχόμενη κατάσταση, τα λεγόμενα εθνικά ζητήματα μοιάζουν η μόνη περίπτωση να χαθεί ο έλεγχος λόγω της «προκλητικότητας» και των διεκδικήσεων του τουρκικού κράτους στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, στην Θράκη ή στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων μοιάζει έτοιμη να εκραγεί.

Θα θυμίσουμε ότι προ ολίγων ημερών εγκρίθηκε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων «ως μέρος των δεσμεύσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας», στη γερμανο-κυπριακή κοινοπραξία Fraport AG-Slentel Ltd. Αρκετοί από αυτούς τους αερολιμένες αφορούν νησιά του Αιγαίου, και ως τώρα όπως επίσης είναι γνωστό κάλυπταν όχι μόνο τις εμπορικές πτήσεις, αλλά αποτελούσαν και αποτελούν αερολιμένες που καλύπτουν και στρατιωτικές υποδομές.

Θα θυμίσουμε, επίσης, ότι η νατοϊκή δύναμη που περιπολεί στο Αιγαίο με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών λεγόμενων ροών παραμένει μόνιμα στην περιοχή χωρίς καμία άμεση προοπτική απόσυρσης.

Επομένως, «θερμό επεισόδιο τύπου Ίμια» εάν και εφ’ όσον επιλεγεί για να προχωρήσουν «διευθετήσεις» στην περιοχή, δεν μπορεί να έχει καμμία απολύτως σχέση με το αντίστοιχο της περιόδου 1996, δεδομένης, επίσης, της κατάστασης που βρίσκεται το τουρκικό κράτος και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά το «αποτυχημένο» πραξικόπημα κατά του καθεστώτος Ερντογάν.

Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες ακόμη «ξεχασμένες» εξελίξεις, που το καθεστώς Τσίπρα έχει πιστωθεί και δικαιούται επίσης να πανηγυρίζει.

Συσπείρωση Αναρχικών
Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 171, Μάϊος 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...