Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Η άγνωστη πεταλούδα της Πελοποννήσου


Η “πεταλούδα της Πελοποννήσου” συγκαταλέγεται στα 5 νέα είδη πεταλούδας, που ανακάλυψε φέτος ο Γερμανός βιολόγος Σβεν Ερλαχερ. Οπως αναφέρει το “Βήμα”, αυτά μέχρι τώρα δεν είχαν καταγραφεί από την επιστήμη.
Από τον Νοέμβριο του 2006 ο Σβεν Ερλαχερ είναι επιμελητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Κέμνιτς της Γερμανίας. Νιώθει πολύ τυχερός γιατί εδώ και 10 χρόνια ασκεί το επάγγελμα των ονείρων του.
Επιμελείται το Τμήμα Βιολογίας, έχει αναλάβει τη διαχείριση της συλλογής του μουσείου, η οποία αποτελείται περίπου από 300.000 ζώα, καθώς είναι και υπεύθυνος για την οργάνωση εκθέσεων και ξεναγήσεων στο χώρο του μουσείου. Η έρευνα και η μελέτη των πεταλούδων αποτελεί ένα παρακλάδι της δουλειάς του.

Ο Σβεν Ερλαχερ μελετά με το μικροσκόπιό του δείγματα από διάφορα είδη πεταλούδας, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του μουσείου αλλά και από ιδιωτικές συλλογές.
Οπως εξηγεί, υπάρχουν είδη που δεν έχει καταγράψει ακόμη η επιστήμη. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ειδικευμένο επιστημονικό περιοδικό «Zootaxa», στις πρόσφατες ανακαλύψεις του βιολόγου συγκαταλέγονται η πεταλούδα του Μπελγιάγεφ από την Μογγολία (Charissa beljaevi), η οποία πήρε το όνομά της από τον ρώσο επιστήμονα Γεβγκένι Μπελγιάγεφ, όπως και η πεταλούδα της Πελοποννήσου που ζει στην Ελλάδα (Charissa peloponnesiaria). Και τα δύο αυτά είδη έχουν μόλις λίγα εκατοστά μήκος και το χρώμα τους είναι καφετί ή άσπρο.
Οπως δηλώνει ο ίδιος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa «Η στιγμή της ανακάλυψης είναι μια κορυφαία στιγμή».
Εχει ανακαλύψει συνολικά 5 είδη πεταλούδας, άγνωστα για την επιστήμη μέχρι σήμερα, μέσα σε 9 μήνες, κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το 95% της δουλειάς αποτελεί ρουτίνα, δηλαδή έρευνα, προετοιμασία και φωτογράφηση. «Η ανακάλυψη νέων ειδών είναι ένα συνοδευτικό φαινόμενο. Δεν ψάχνει κανείς σκόπιμα γι' αυτά, απλά προκύπτει η ανακάλυψή τους», επισημαίνει ο επιστήμονας.

Αναρτήθηκε από Κώστας Καραλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...