Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Μακεδονία: Ας ξεκαθαρίσουμε το θέμα

Tης Κατερίνας Πάντα


Επειδή δέχομαι πολλά μηνύματα σχετικά με τη Μακεδονία & επειδή διαβάζω πολλά κουφά εδώ μέσα από ανθρώπους ελλιπώς ενημερωμένους που πέφτουν θύματα επιτηδείων με αλυτρωτικές τάσεις για προσωπικό όφελος & επειδή μου αρέσει να ψάχνω τα πράγματα χωρίς να εντυπωσιάζομαι από κανένα, ας ξεκαθαρίσουμε το θέμα:

H Mακεδονία ως ιστορική & πολιτιστική έννοια είναι Ελληνική & φυσικά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να κλέψει ούτε την ταυτότητα μας, ούτε την ιστορία μας.
Ως Γεωγραφική όμως θέση δεν είναι μόνο Ελληνική αν και κατέχουμε το μεγαλύτερο μέρος πέριξ του 52%.


mikrometoxos.
Το αναγνωρίσαμε αυτό, υπογράφοντας την συνθήκη του Βουκουρεστίου το 2013 μετά τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-13), αποδίδοντας μέρος της στη Σερβία (Ν. Σερβία 38%) & στη Βουλγαρία 10%, με τον χαρακτηρισμό Βόρεια Μακεδονία.
Σε τελική, καθίστε & διαβάστε λίγο νεώτερη ιστορία, η ψάξτε το θέμα μόνοι σας. Μη μου στέλνετε όμως μηνύματα με αστείες αναφορές που δεν στοιχειοθετούνται, ούτε ανεύθυνα ψηφίσματα.

Ετσι για να διαλυθεί η ομίχλη το κάτωθι απόσπασμα με το σχετικό λίνκ:

“””Η Σερβία να λάβει υπό τη κυριαρχία της όλη τη ______Βόρεια Μακεδονία ______μέχρι τη Ραντοβίτσα και τη Στρώμνιτσα περιλαμβάνοντας το Μοναστήρι και το μεγαλύτερο τμήμα του Βαρδάρη (Βαρντάσκας). Τα δε Ελληνο-Σερβικά σύνορα είχαν όμως καθορισθεί από συνελθούσα ειδική διμερή επιτροπή που συνέταξε ιδιαίτερο πρακτικό το οποίο και είχαν προσυπογράψει, επτά ημέρες πριν, στις 3 Αυγούστου 1913 οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Σερβίας Ελευθέριος Βενιζέλος και Νικόλα Πάσιτς αντίστοιχα (²).
Τα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα (οροθετική γραμμή) σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης και του προσαρτημένου στη συνθήκη Πρωτοκόλλου της 17 Αυγούστου (1913) καθορίζονται ανατολικά μεν μεταξύ του όρους Μπέλες και των εκβολών του ποταμού Νέστου στο Αιγαίο, και βόρεια από εγγύς Στρωμνίτσας μέχρι όρους Μπέλες.
Η Ρουμανία μετά την επίθεση που ξεκίνησε η Βουλγαρία παρασυρόμενη από το πάθος πολεμικής λύσης, είχε εισβάλει στη Βουλγαρία από την οποία kαι προσάρτησε τη Βουλγαρική Δομβρουτσά.
Η δε Οθωμανική Αυτοκρατορία επανέκτισε την Αδριανούπολη και τμήματα της Α. Θράκης.
Αλλά και η Βουλγαρία αν και ηττημένη, διατήρησε το Μελένοικο και το Νευροκόπι στη ______βόρεια Μακεδονία______ καθώς και τη Δυτική Θράκη (μέρος), εκτός της Καβάλας. Συνεπώς η Βουλγαρία, από τη Συνθήκη αυτή, εξήλθε πολλαπλά κερδισμένη τόσο σε έκταση, όσο και σε πληθυσμό. Συγκεκριμένα έστω και με τα εδάφη που της απέμειναν από εκείνα που είχε προσαρτήσει στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο έφθανε σε έκταση και πληθυσμό την Ελλάδα (³), υπερβαίνοντας και τη Σερβία.””””” http://www.poths1991.gr/…/24…/118-2012-04-07-19-00-10

ΣΥΝΘΗΚΗ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

ΣΥΝΘΗΚΗ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
Joomla! – the dynamic portal engine and content management system
POTHS1991.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...