Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ισπανία: Η Τζιχάντ συνεχίζεται

  • Από τις επιθέσεις του Μαρτίου 2004 στα τρένα της Μαδρίτης, οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 750 τζιχάντ σε 243 αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
  • Οι τζιχάντ παραμένουν αναλλοίωτοι. Ένα πρόσφατο έγγραφο του Ισλαμικού Κράτους περιελάμβανε έναν κατάλογο παραπόνων κατά της Ισπανίας για λάθη που φέρεται ότι έγιναν σε μουσουλμάνους από τη Μάχη του Las Navas de Tolosa στις 16 Ιουλίου 1212.
  • «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αυτόνομη περιφέρεια της Καταλονίας έχει καταστεί πρωταρχική βάση για τις επιχειρήσεις τρομοκρατικής δραστηριότητας. Οι ισπανικές αρχές μας λένε ότι φοβούνται την απειλή από αυτές τις ψεκαζόμενες μεταναστευτικές κοινότητες επιρρεπείς στον ριζοσπαστισμό, αλλά έχουν ελάχιστη νοημοσύνη ή ικανότητα διείσδυσης αυτές τις ομάδες. " - Διπλωματικό καλώδιο των ΗΠΑ, 2 Οκτωβρίου 2007.
Δέκα μέλη μιας κυβέρνησης τζιχάντ του ισλαμικού κράτους έχουν καταδικαστεί σε συνδυασμούς φυλάκισης σχεδόν 100 ετών για μια πλοκή για βομβαρδιστικά μνημεία και αποκεφαλισμό άπιστοι στη Βαρκελώνη.
Το κελί, αποτελούμενο από πέντε Μαροκινούς, τέσσερις Ισπανούς και έναν Βραζιλιάνο, ήταν ξεχωριστό και ανεξάρτητο από την ομάδα τζιχάντ που σκότωσε 16 άτομα στη Βαρκελώνη και στο κοντινό Cambrils τον Αύγουστο του 2017.
Η υπόθεση δείχνει ότι η Ισπανία εξακολουθεί να αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τους τζιχάντ, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να ξανακερδίσουν το al-Andalus , το αραβικό όνομα που δόθηκε στις περιοχές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας που καταλαμβάνουν μουσουλμάνοι κατακτητές (επίσης γνωστοί ως μαύροι) 711 έως 1492. Πολλοί τζιχάντ πιστεύουν ότι οι περιοχές που έχασαν οι μουσουλμάνοι κατά τη διάρκεια της χριστιανικής επανάστασης της Ισπανίας εξακολουθούν να ανήκουν στο βασίλειο του Ισλάμ και ότι ο νόμος της σαρία απαιτεί από αυτούς να αποκαταστήσουν τη μουσουλμανική κυριαρχία εκεί.
Το δικαστήριο άκουσε πώς το τζιχάντ, που ονομάζεται «Ισλαμική Αδελφότητα, Ομάδα για το κήρυγμα της Τζιχάντ», δημιουργήθηκε το 2014 σε ένα τζαμί στην Terrassa, μια πόλη που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη, με στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι "ο μοναδικός σκοπός και το κίνητρο της κυψέλης ήταν να εκπληρώσει και να εξυπηρετήσει τους στόχους του Ισλαμικού Κράτους και να διεξάγει, ανά πάσα στιγμή, επίθεση σε θεσμούς όπως η αστυνομία, οι τράπεζες ή τα εβραϊκά συμφέροντα".
Οι ηγέτες της κυβέρνησης - Antonio Sáez Martínez (Ισπανός μετασχηματιστής στο Ισλάμ, γνωστός και ως "Ali the Hairdresser") και ο Lahcen Zamzami και ο Rida Hazem, οι οποίοι έχουν μαροκινή υπηκοότητα, πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να φτάσουν στον παράδεισο "επιτιθέμενοι σε ιδρύματα, οντότητες, οργανισμούς και σύμβολα της δυτικής κουλτούρας. "
Η ομάδα είχε αρχικά την πρόθεση να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αλλά μετά τη σύλληψη τριών μελών στα βουλγαρικά σύνορα με την Τουρκία, οι προσπάθειές της επαναπροσδιορίστηκαν στην Ισπανία.
Η δικαστική απόφαση των 98 σελίδων περιγράφει το λεγόμενο Operación Caronte (στην ελληνική μυθολογία, ο λιμένας του Άδη), στο οποίο η ισπανική και καταλανική αντιτρομοκρατική αστυνομία παρακολουθούσε προσεκτικά και παρακολουθούσε τα μέλη των κυττάρων, μερικοί από τους οποίους παρατηρήθηκαν φωτογραφίζοντας τη Βαρκελώνη οι περισσότερες εμβληματικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών σταθμών, πολυτελή ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και αστυνομικά τμήματα, καθώς και το κοινοβούλιο της Καταλονίας.
Ο Sáez Martínez σχεδίασε επίσης να απαγάγει τυχαία μέλη του κοινού και, εξομολογώντας το Ισλαμικό Κράτος, να τους ντύσει σε πορτοκαλί φορεσιά και να τους αποκεφαλίσει. Το έγκλημα έπρεπε να κινηματογραφείται και να μοιράζεται στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.
Κατά τις επιδρομές της αστυνομίας, η αστυνομία βρήκε εκρηκτικά και τεράστιες ποσότητες βιβλιογραφίας για την τζιχάντ και την κατασκευή βόμβας, καθώς και για ευρωπαϊκές τρομοκρατικές ομάδες. Αυτές περιλάμβαναν τη βασκική αυτονομιστική ομάδα ETA και την εξαιρετικά αριστερή γερμανική φατρία του Κόκκινου Στρατού.
Οι τρεις αρχηγοί των κυττάρων καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια φυλάκισης, ενώ τα άλλα επτά μέλη κυττάρων καταδικάστηκαν σε καταδίκη μεταξύ επτά και οκτώ ετών.
Με δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις - την επίθεση του Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη και την επίθεση του Αυγούστου του 2017 στη Βαρκελώνη - η ισπανική αντιτρομοκρατική αστυνομία πέτυχε να αποτρέψει τη βίαιη τζιχάντ, εντοπίζοντας, παρακολουθώντας και συλλαμβάνοντας ισλαμιστές στη χώρα πριν επιτεθούν.
Από τις επιθέσεις του Μαρτίου 2004 στα τραίνα της Μαδρίτης, οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 750 τζιχάντ σε 243 αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Το 2017, 84 τζιχάντ συνελήφθησαν σε 51 επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Παρατηρητήριο της Τρομοκρατίας ( OIET ). Αυτό συγκρίνεται με 76 συλλήψεις το 2016 και 102 συλλήψεις το 2015.
Από τους τζιχάντς που κρατούνται στην Ισπανία το 2017, 78 ήταν άνδρες και έξι γυναίκες. Το 57% ήταν υπήκοοι του Μαρόκου και το 28% διέθετε ισπανικό διαβατήριο. Αλγερινοί υπήκοοι ακολούθησαν με 4% και Αιγύπτιοι με 3%. Η Καταλονία είχε 29 συλλήψεις, ακολουθούμενη από Μαδρίτη (16), Μελίλια (7), Χερόνα (5), Θέουτα (4) και Μαγιόρκα (4). Συνολικά, υπήρξαν συλλήψεις σε 21 ισπανικές επαρχίες.
Οι τζιχάντ παραμένουν αναλλοίωτοι. Ένα πρόσφατο έγγραφο Ισλαμικού Κράτους περιελάμβανε έναν κατάλογο παραπόνων κατά της Ισπανίας για λάθη που φέρεται ότι έγιναν σε μουσουλμάνους από τη Μάχη του Las Navas de Tolosa στις 16 Ιουλίου 1212, όταν οι χριστιανικές δυνάμεις του βασιλιά Αλφόνσου του VIII της Καστίλης διέφυγαν τους μουσουλμάνους μουσουλμάνους Almohad του νότιου το ήμισυ της Ιβηρικής Χερσονήσου. Περισσότεροι από 100.000 μουσουλμάνοι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη, η οποία ήταν μια σημαντική νίκη στην Ισπανία του Reconquista της Καθολικής Μονάρχης.
Το Ισλαμικό Κρατικό έγγραφο ανέφερε ότι από την ίδρυση της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης το 1478, η Ισπανία «έπραξε όλα για να καταστρέψει το Κοράνι». Είπε ότι η Ισπανία βασανίστηκε Μουσουλμάνοι, συμπεριλαμβανομένου του καίγοντας τους ζωντανούς. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το ισλαμικό κράτος, "η Ισπανία είναι ένα εγκληματικό κράτος που σφετερίζει τη γη μας". Το έγγραφο καλεί τους τζιχάντ να «ανανεώσουν τις αεροπορικές γραμμές και να δρομολογήσουν τις διαδρομές για επιθέσεις». Καλεί επίσης τους οπαδούς να "δηλητηριάσουν τρόφιμα και νερό" με εντομοκτόνα.
Το έγγραφο κατέληξε: «Οι ενέργειες των προγόνων σας είναι ο λόγος για τις ενέργειές μας σήμερα».

Ένας ένοπλος, μασκοφόρος ισλαμικός κρατικός τζιχάντ εμφανίζεται σε ένα βίντεο προπαγάνδας, όπου προειδοποιεί την Ισπανία ότι θα «πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα» για την απέλαση μουσουλμάνων από το al-Andalus εκατοντάδες χρόνια πριν. Ο ισπανικός υπότιτλος παραπάνω λέει: «Αγαπητέ Ανδαλου, σκεφτήκατε ότι ξέχαμε για σας, ορκίζομαι από τον Αλλάχ ότι δεν σας έχουμε ξεχάσει ποτέ, κανένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να ξεχάσει την Κόρδοβα, το Τολέδο ή τη Χάτιβα».

Το επίκεντρο του τζιχάντζα στην Ισπανία είναι η Καταλονία, η οποία έχει τον υψηλότερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην Ισπανία και είναι μια από τις πιο ισλαμισμένες περιοχές της χώρας. Η Καταλονία έχει 7.5 εκατομμύρια κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 510.000 μουσουλμάνων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% του συνολικού καταλανικού πληθυσμού. Σε ορισμένες πόλεις της Καταλωνίας, ωστόσο, ο μουσουλμανικός πληθυσμός είναι πάνω από το 40% του συνολικού πληθυσμού.
Ένα αμερικανικό διπλωματικό καλώδιο πέντε σελίδων, με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2007, περιέγραψε τη σχέση μεταξύ της μαζικής μετανάστευσης στην Καταλονία και της ανόδου του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην περιοχή:
"Η βίαιη μετανάστευση - τόσο νόμιμη όσο και παράνομη - από τη Βόρεια Αφρική (Μαρόκο, Τυνησία και Αλγερία) και τη Νοτιοανατολική Ασία (Πακιστάν και Μπαγκλαντές) έχει καταστήσει την Καταλονία μαγνήτη για τους τρομοκράτες πρόσληψης ... Η Ισπανική Εθνική Αστυνομία εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει άνοδος από 60.000 Πακιστανούς που ζουν στη Βαρκελώνη και τη γύρω περιοχή · η μεγάλη πλειοψηφία είναι αρσενικοί, άγαμοι ή ασυνόδευτοι και χωρίς νομική τεκμηρίωση.Υπάρχουν ακόμη περισσότεροι μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική ... Ζουν στις άκρες της ισπανικής κοινωνίας, κάνουν δεν μιλούν τη γλώσσα, είναι συχνά άνεργοι και έχουν πολύ λίγες θέσεις για να εξασκήσουν με αξιοπρέπεια τη θρησκεία τους ... Κατ 'ατομική βάση, αυτές οι περιστάσεις θα παρείχαν γόνιμο έδαφος για την πρόσληψη τρομοκρατών · μαζί, η απειλή είναι σαφής ...
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αυτόνομη περιφέρεια της Καταλονίας έχει καταστεί πρωταρχική βάση για τις επιχειρήσεις τρομοκρατικής δραστηριότητας. Οι ισπανικές αρχές μας λένε ότι φοβούνται την απειλή από αυτές τις ψεκαζόμενες μεταναστευτικές κοινότητες επιρρεπείς στον ριζοσπαστισμό, αλλά έχουν ελάχιστη νοημοσύνη ή ικανότητα διείσδυσης αυτές τις ομάδες. "
Στο βιβλίο του " Τζιχάντζα: Η ριζοσπαστική ισλαμική απειλή στην Καταλονία ", ο καταλανικός αναλυτής τρομοκρατίας Jofre Montoto εκτιμά ότι τουλάχιστον το 10% των Μουσουλμάνων στην Καταλονία είναι "σκληροί πιστοί στο δόγμα του τζιχάντ".
Πολλά από τα προβλήματα της Καταλονίας με το ριζοσπαστικό Ισλάμ προκαλούνται από τον εαυτό τους . Σε μια προσπάθεια προώθησης του καταλανικού εθνικισμού και της καταλανικής γλώσσας, τα καταλανικά κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας έχουν εδώ και δεκαετίες προωθήσει τη μετανάστευση από αραβόφωνες μουσουλμανικές χώρες, πιστεύοντας ότι αυτοί οι μετανάστες (σε αντίθεση με αυτούς της Λατινικής Αμερικής) θα μάθουν την καταλανική γλώσσα παρά να μιλούν Ισπανικά.
Ο κορυφαίος αναλυτής τρομοκρατίας της Ισπανίας, Fernando Reinares, προειδοποίησε ότι το αυτονομιστικό κίνημα στην Καταλονία εμποδίζει τη συνεργασία σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση του τζιχάντ:
"Υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση των μουσουλμανικών κοινοτήτων, κάτι που πιστεύω ότι έχει επιδεινωθεί από τις διαχωριστικές εντάσεις · ένα πραγματικό πρόβλημα συνεργασίας είναι η ανίχνευση των διαδικασιών ριζοσπαστικοποίησης και η αναζήτηση και καταστροφή κυττάρων, ομάδων και δικτύων που έχουν επίσης πολύπλοκη στο πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής έντασης στην αυτόνομη κοινότητα ".
Όπως προέκυψαν οι λεπτομέρειες της επίθεσης τζιχάντ στις 17 Αυγούστου του 2017 στη Βαρκελώνη, τα στοιχεία έδειξαν ένα γενικό συμπέρασμα: η σφαγή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν μια σειρά κόκκινων σημαιών δεν είχε χαθεί ή αγνοηθεί.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2016, μία μέρα μετά την οδήγηση ενός φορτηγού σε μια αγορά Χριστουγέννων στο Βερολίνο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας τις 56, η ισπανική εθνική αστυνομία εξέδωσε εγκύκλιο που διέταξε όλα τα κεντρικά, περιφερειακά και δημοτικά αστυνομικά τμήματα στην Ισπανία να " μέτρα ασφαλείας για την προστασία των δημόσιων χώρων "για την αποτροπή των επιθέσεων τζιχάντ" σε μέρη με μεγάλο αριθμό ανθρώπων ". Η εγκύκλιος συνιστά:
"Οι δήμοι θα πρέπει να προστατεύουν αυτούς τους δημόσιους χώρους εγκαθιστώντας προσωρινά μεγάλους καλλιεργητές ή μπουλντόζες στα σημεία πρόσβασης για να παρεμποδίσουν ή να εμποδίσουν την είσοδο των οχημάτων".
Τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στη Βαρκελώνη, διότι οι ηγέτες του κινήματος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας δεν ήθελαν να θεωρηθούν ως παραγγελίες από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.https://www.gatestoneinstitute.org/12202/spain-jihad
Ο Soeren Kern είναι ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Gatestone που εδρεύει στη Νέα Υόρκη .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...